lördag 11 oktober 2008

Recept




varje lördag nu framöver kommer vi presentera ett jul recept





Gott recept på knäck med chokladsmak.
Tid: ca 1 ½ timme
ca 100 st
Du behöver:
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 msk kakao
3/4 dl mandel
2 msk smör
Gör så här:
Ta fram en tjockbottnad kastrull som är medelstor. (Ta ej för liten kastrull för då kokar knäcken lätt över.)
Blanda sirap, grädde, socker och kakao i kastrullen.
Låt koka upp. Låt sedan fortsätta koka på medelhög värme och rör om då och då. OBS! Se till att det inte kokar över, sänk då temperaturen. Knäcksmeten ska sedan koka till de klarar kulprovet eller om du har en termometer så ska den visa 122 grader.
Kulprovet: Ta en sked med lite av smeten och droppa ner i ett glas med kallt vatten. Smeten ska då gå att forma till en kula och ha den konsistens du vill att din färdiga knäck ska ha.
Koktiden brukar vara ca 45-60 minuter.
Under tiden du kokar knäcken passar du på att hacka mandeln och rosta den. Rostar den gör du genom att värma en stekpanna på medelhög värme och lägga i den hackade mandeln och "steka" den tills den blivit gyllengul (ej bränd).
När knäcken klarar kulprovet, rör då i mandeln och smöret.
Fördela sedan knäcksmeten i knäckformar. Låt stelna och förvara sedan i kylskåp.

2 kommentarer:

Stones sa...

Jag tycker det är jättebra med en julsida. Jag älskar julen.Kul också med recept, knäck är ju alltid gott. Jag väntar redan på nästa recept.

Albin Olsson sa...

jag tycker mer om spya.