söndag 19 oktober 2008

Adventljusstake


Adventsljusstake, adventsstake, är en ljusstake med fyra levande ljus. Denna används i adventstid. Vid första advent tänds ett av ljusen längst ut på staken. Vid andra advent tänds det första ljuset samt det som finns bredvid det tidigare och så vidare fram till fjärde advent då alla ljusen är tända. Eftersom ljusen har brunnit olika länge har det vid fjärde advent hunnit bildas en "trappa" av ljusen. Ljusen är vanligen vita, men även röda förekommer. Adventstidens liturgiska färg är lila, och det är vanligt på adventsljusen i många länder, bland annat Norge. Lila ljus förekommer dock inte adventsljustraditionen i Sverige. I de flesta västerländska kulturerna har adventsljusstaken formen av en krans, och är alltså rund. Det finns också adventsljusstakar i form av julgranar med fem ljus, där det sista tänds på julafton/juldagen.
De flesta väljer att tända ljusen på söndagen, men helgens vilodag i den kristna traditionen inleds redan vid lördagens helgmålsringning klockan 18. I till exempel förskolor, skolor och på andra arbetsplatser tänds adventsljustaken av naturliga skäl ofta redan på fredagen. Även i hemmen tänder många de elektriska ljusstakarna några dagar innan söndagen. Adventsljus i hemmen blev vanliga i Sverige under 1920-talet och 1930-talet.
Adventsljusstakarna står på norra halvklotet, där december är årets mörkaste månad, även symboliskt för "ett ljus i mörkret". Många advents, Lucia- och julsånger beskriver hur ljusen tänds i adventstider.

3 kommentarer:

Anonym sa...

d

Anonym sa...

när ni copy pastear sådär, har ni några avtal då va det gäller licens osv, då de flesta sidor har copyright?

Anonym sa...

Det visste jag inte att man ska tända ljusen redan på lördagkvällen.