söndag 26 oktober 2008

Julbord

Julbord är benämning på den buffé – smörgåsbord – med julmat som serveras företrädesvis i Sverige och Finland kring jul. Nedan uppräknade rätter brukar förekomma på ett julbord, med vanligt förekommande regionala variationer.

Maträtter
Det är svårt att tala om ett "äkta" traditionellt julbord då maträtter som anses höra till julbordet har varierat över tid. Idag associeras dock ett stort antal rätter till julbordet, både mer ålderdomliga samt lite modernare rätter. På grund av det stora antalet rätter kan man dela in dem i flera grupper. Vanligt är dock olika typer av inlagd sill, sillsallad, gravad lax, lutfisk, julskinka, olika korvar, sylta, rödbetssallad, Janssons frestelse, köttbullar, revbensspjäll, potatis, olika kålsorter och vörtbröd. Till dessert serveras ofta ris à la Malta. Till julbordet dricks julmust, mumma, svagdricka, porter eller julöl. Snaps är vanligt förekommande.

2 kommentarer:

Anonym sa...

vilken finess, vilken stil. finner inga ord att beskriva detta mästerverk. vill bara ha mer, känner mig som en vampyr som bara suger och spyr. ni träffade helt rätt, ni vet vad det handlar om, så hårt så provocerande med ack så vackert.

Anonym sa...

Det lät ju gott...